Osmaniye’nin özellikleri nelerdir?
Akdeniz bölgesinde Çukurova’nın en doğusunda yer almaktadır. 3.767 kilometrekarelik bir alana sahip olan Osmaniye’nin topraklarının %42’si orman alanı, %39’u ekili tarım arazisi, %17’si tarıma elverişsiz arazi ve %2’si diğer arazilerden oluşmaktadır. 2020 yılı sonu itibariyle nüfusu 553’tür.
Osmaniye’nin neyi meşhur dur?
Osmaniye’ye özgü yemekler arasında; içli köfte, köftelik, kaburga dolması, mahluta çorbası, tirşik, tututch çorbası, kızılcık şerbeti, köy tavuğu dolması, ekşili köfte, nar ekşisi şerbeti gibi birçok lezzet bulunmaktadır.
Osmaniye’nin iklimi nedir?
İKLİM: İlimizin iklimi dağlık ve ovalık alanlarda değişiklik gösterse de Akdeniz iklimi özellikleri göstermektedir. Genel olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Ortalama sıcaklık 18,2 °C, ortalama maksimum sıcaklık 42,8 °C’dir.
Osmaniye nasıl bir il oldu?
3 Kasım 1996 tarihli mahalli idareler ara seçimleri öncesinde il olma konusu gündeme getirilmiş ve 23 Ekim 1996 tarihli TBMM’de yapılan oylamada il olunmasına karar verilmiştir (28 Ekim 1996 tarih, sayı 22801, 24 Ekim).
Osmaniye kışın nasıl?
Türkiye, Osmaniye bölgesinde kış havası. Ortalama günlük yüksek sıcaklıklar 15 °C civarındadır ve nadiren 9 °C’nin altına düşer veya 21 °C’nin üzerine çıkar. 19 Ocak’taki en düşük ortalama günlük yüksek sıcaklık 13 °C’dir. Günlük düşük sıcaklıklar 8 °C civarındadır ve nadiren 2 °C’nin altına düşer veya 13 °C’nin üzerine çıkar.
Osmaniye’ye en yakın deniz kaç km?
Osmaniye Akdeniz bölgesinde bir şehir olmasına rağmen denizi olmayan bir yerdir. Bunun nedeni şehrin kıyı şeridinin olmamasıdır. Osmaniye şehrinin topraklarının bir kısmı İskenderun Körfezi’ne 7-8 km uzaklıktadır.
Osmaniye nasıl bir şehirdir?
Zengin tarım arazileri ve Çukurova’ya özgü geniş ormanlarıyla şirin bir il olan Osmaniye; Aslantaş açık hava müzesi ve antik kentleriyle Karatepe önemli bir turizm merkezidir. İl genelinde Akdeniz iklimi hakim olsa da dağlık bölgede bu etki giderek azalır; yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
Osmaniye’nin geçim kaynakları nelerdir?
Ülkenin başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olup, Türkiye fıstık üretiminin yüzde 50’sini bu faaliyetler oluşturmaktadır.
Osmaniye’de en çok ne üretilir?
İlimizde ekili tarım arazisi toplam 1.290.681 dönüm olup, 859.580 dönümü sulanabilir arazi olup, bunun 713 dönümü sulanabilir arazidir.
Osmaniye havası temiz mi?
Temiz Hava Hakkı Platformu, 2024 Türkiye Hava Kalitesi Rapor Kartı’nı yayınladı. Osmaniye, hava kalitesi en kötü iller arasında yer alıyor. Rapora göre, Türkiye nüfusunun en az %92’si Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına göre kirli hava soluyor.
Osmaniye yazın kaç derece?
Türkiye, Osmaniye bölgesinde yaz havası. Günlük maksimum sıcaklık 29°C’den 33°C’ye 4°C yükselir ve nadiren 25°C’nin altına düşer veya 37°C’nin üzerine çıkar. En yüksek günlük ortalama yüksek sıcaklık 8 Ağustos’ta 34°C’dir.
Osmaniye dağlık mı?
Osmaniye, Akdeniz bölgesinin doğusunda yer almaktadır. Orta Toros Dağları batıdan kuzeye doğru yükselir ve Amanos Dağları (Gavur) doğudan ve güneydoğudan yükselir. Doğuda Gaziantep, güneyde Hatay, batıda Adana ve kuzeyde Kahramanmaraş ile çevrilidir. Çevredeki dağlarda onlarca büyük ve küçük plato vardır.
Osmaniye neyi ile ünlü?
Osmaniye ormanlık alanlar bakımından oldukça zengin bir şehir gibi görünüyor. Bölgedeki ormanlık alanların bolluğu da ahşap oymacılığı ürünlerinin üretiminde etken olmuştur. Bu nedenle Osmaniye çeşitli ahşap oymacılığı ürünleriyle dikkat çekmektedir.
Osmaniye olayı nedir?
Haile-i Osmaniye (Osmanlı Trajedisi), Osmanlı Sultanı II. Osman’ın öldürüldüğü olayın adıdır. Bu olay, 20 Mayıs 1622’de Yeniçeri Ocağı içindeki bir tugay tarafından, komuta zincirinden bağımsız hareket ederek işlenmiştir.
Osmaniye’nin en büyük ilçesi hangisidir?
Osmaniye ilinin en büyük ilçesi olan Kadirli; kuzeyinde Feke ve Saimbeyli ilçeleri, doğusunda Andırın ve Düziçi ilçeleri, güneyinde Osmaniye kent merkezi ve Ceyhan ilçesi, batısında ise Sumbas ve Kozan ilçeleri bulunmaktadır.
Osmaniye nasıl bir şehirdir?
Zengin tarım arazileri ve Çukurova’ya özgü geniş ormanlarıyla şirin bir il olan Osmaniye; Aslantaş açık hava müzesi ve antik kentleriyle Karatepe önemli bir turizm merkezidir. İl genelinde Akdeniz iklimi hakim olsa da dağlık bölgede bu etki giderek azalır; yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
Osmaniye’nin doğal güzellikleri nelerdir?
Kentin en popüler doğal güzellikleri arasında Zorkun Yaylası, Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı, Şarlak Şelalesi, Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Maksutoğlu Yaylası, Sabun Çayı Şelalesi, Kırmıtlı Kuş Cenneti, Haruniye Kaplıcası, Çiftmazı Tabiat Parkı, Almanpınarı Yaylası ve Dumanlı Yaylası bulunmaktadır. .
Osmaniye’nin geçim kaynakları nelerdir?
Ülkenin başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olup, Türkiye fıstık üretiminin yüzde 50’sini bu faaliyetler oluşturmaktadır.
Osmaniye’de neler var?
Tarihi, doğayı ve kültürü yaşamak istiyorsanız Osmaniye’de mutlaka görmeniz gereken 10 yer. Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı. Sabun Çayı Şelalesi. Toprakkale Kalesi. Karatepe-Aslantaş Milli Parkı. Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi. Kastabala Antik Kenti. Kastabala Vadisi-Kırmıtlı Kuş Cenneti. Osmaniye Masal Parkı. Daha fazla makale…