Yaşam boyu gelişimin 5 temel özelliği nedir?
Gelişim yaşam boyu, çok boyutlu, esnek, multidisipliner ve bağlamsaldır. Kapsayıcı düzenleme.
Gelişimin temel kavramları nelerdir?
Gelişim, olgunlaşma, büyüme, hazır olma, öğrenme ve uygulama kavramlarını içerdiği için daha kapsamlıdır. Bunlar birbiri ardına gerçekleşen olaylar değil, iç içe geçmiş ve birbirini tamamlayan olaylardır. Büyüme, vücut ağırlığı, boy ve hacim gibi fiziksel özelliklerde meydana gelen kitlesel değişiklikleri ifade eder.
Gelişim türleri nelerdir?
Çocuk gelişimini değerlendirirken beş gelişim alanı izlenir. Bunlar; öz bakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim ve motor gelişim alanlarıdır.
Motor gelişim ilkeleri nelerdir?
MOTOR GELİŞİM PRENSİPLERİGelişim yönüBüyüme hızıFarklılaşma ve entegrasyonKritik dönem kavramıBireysel farklılıklarVücut ölçüleri.
Gelişimin temel ilkeleri nelerdir?
Gelişim, kalıtım ve çevrenin etkileşiminin bir ürünüdür. … Gelişim süreklidir ve belirli evrelerde gerçekleşir. … Gelişim dönüşümlü olarak devam eder. … Gelişim baştan ayağa, içeriden dışarıya doğru gerçekleşir. … Gelişim genelden özele doğru gerçekleşir. … Gelişimde kritik evreler vardır. … Gelişim bir bütündür. … Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.Daha fazla makale…
Gelişim dönemleri nelerdir?
(i) bebeklik, (ii) erken çocukluk (okul öncesi) dönemi, (iii) geç çocukluk (okul) dönemi, (iv) ergenlik dönemi, (v) genç (erken) yetişkinlik dönemi, (vi) orta yetişkinlik dönemi ve (vii) geç yetişkinlik dönemi.
3 Temel Gelişimsel Süreç Nedir?
Gelişim: doğumdan önce başlayan ve ölüme kadar devam eden sistematik ve olumlu davranışsal değişim. Gelişim: gelişim evresinde üretilen üründür. Büyüme: boyut ve ağırlıkta artış. Organizmanın geçirdiği somut, niceliksel ve fizyolojik artıştır.
Gelişim basamakları nelerdir?
Gelişimin temel evreleri şunlardır: Bebeklik (0-2 yaş), erken çocukluk (3-6 yaş), orta çocukluk (7-11 yaş), ergenlik (12-18 yaş), genç yetişkinlik (18-40 yaş), orta yaş (40-65 yaş): yaşlılık (65 yaş ve üzeri).
Gelişim kaça ayrılır?
Gelişim dönemleri genel olarak dört evreye ayrılır: Bebeklik, erken çocukluk, ikinci çocukluk ve ergenlik.
Gelişim faktörleri nelerdir?
Gelişim kalıtım ve çevrenin etkisi altında gerçekleşir. Endokrin bezlerinin ve hormonların salgılanması insanların büyümesini ve fiziksel gelişimini sağlar. Gelişimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek çevresel faktörler arasında hastalıklar, beslenme, stres, kültür, sosyal gruplar ve kurumlar bulunur.
Gelişim tanımı nedir?
Gelişim, organizmanın döllenmeyle başlayarak bedensel, zihinsel, dilsel, duygusal ve toplumsal yönden belirli koşullar altında son aşamasına ulaşana kadar devam eden sürekli değişimidir.
İnsanın gelişim evreleri nelerdir?
İnsan vücudunun gelişim evreleri gamet, zigot, insan embriyonik gelişimi, fetüs, bebek, yürümeye başlayan çocuk, çocuk, ergenlik öncesi, ergenlik, genç yetişkin, orta yaş ve yaşlılıktır.
Bilişsel gelişim nedir?
Bilişsel gelişim, çocuğun görme, duyma, tat alma ve koklama, dokunma duyusu aracılığıyla çevreyi keşfetme, dil gelişimi, çevrenin farkında olma ve problem çözme becerilerinin gelişimi gibi alanları içerir. Çocuğun dünyayı duyularıyla algılaması, entelektüel gelişimi için önemlidir.
Fiziksel ve psikomotor gelişim nedir?
Fiziksel gelişim = Boy, kilo ve hacim artışının yanı sıra vücut sistemlerinin kendilerinden beklenen işlevleri yerine getirebilme yeteneğini de içerir. Psikomotor gelişim = Bireyin vücudunu kontrol etme yeteneğinin artmasıdır. Bu, zihin-kas koordinasyonuna dayalı davranışların geliştirilmesini içerir.
Hareketin gelişimi kaça ayrılır?
Hareket etme ve dokunma becerisiyle ilgili olan motor gelişim, ince motor gelişimi ve kaba motor gelişimi olmak üzere iki kategoride incelenir.
Yaşam boyu öğrenmenin temel özellikleri nelerdir?
Yaşam boyu öğrenme, bireylerin bilgiyi aktif ve sürekli kullanmasını gerektirir. İhtiyaç duydukları bilgiye hemen erişebilen, bunu kendi bilgi, beceri ve yeterlilikleriyle eşleştirebilen, kullanabilen ve hatta yenilerini ekleyebilen kişiler, yaşam boyu öğrenenlerdir.
Gelişimin boyutları kaça ayrılır?
Piaget’nin Bilişsel Gelişimin Dört Aşaması Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin ardışık bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğine inanmaktadır. Piaget’nin gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, ön-işlemsel dönem, somut işlemsel dönem ve soyut işlemsel dönem olarak sıralanmaktadır.
Erikson’un psikososyal gelişim aşamaları nelerdir?
Erikson, hayatı sekiz döneme ayırır: güven ve güvensizlik (0-1 yaş), bağımsızlık ve utanç ve şüphecilik (2-3 yaş), inisiyatif ve suçluluk (4-6 yaş), başarı ve aşağılık duygusu (7-11 yaş), kimlik ve rol karmaşası (12-18 yaş), yalnızlık ve arkadaş edinme (19-26 yaş)Daha fazla makale…
Gelişimin temel kavramlarından olan büyümenin tanımı nedir?
2. BÜYÜME: Bunlar bireyin fiziksel yapısında zaman içinde meydana gelen niceliksel boyuttaki değişikliklerdir. Bunlar doğum öncesi dönemdeki hücre çoğalması ve doğumdan sonraki aylarda veya yıllarda gözlenen değişikliklerdir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Hizmet Birleştirme Yapanlar Eyt Den Yararlanabilir Mi